Beginpagina   Foundation Volar   LUZ-Design   Materiaal   Voorwaarden   Meestgestelde vragen   Contact  
 
 

SIERADEN
In de sieraden wordt verschillend materiaal gebruikt;

1. Zaden;
-Jabonsillos; vertaald betekent dit 'zeepje'; de vrucht waar dit zaadje uitkomt werd gebruikt in tijden dat er nog geen zeep bestond.
-Lagrima de San Pedro; vertaald betekent dit; 'traan van San Pedro'; door zijn vorm. Dit zaadje wordt ook wel in rozenkransen verwerkt.
-Pito; ziet eruit als een rood boontje en staat bekend om zijn bescherming tegen negatieve invloeden.
-Katsklauw (Uncaria tomentosa) is een klimplant met gebogen doornen die lijken op een kattennagel. Zuid-Amerikaanse Indianen gebruikten al lang voor ons de weerstandverhogende werking van de bast. Die verhoogt merkbaar de activiteit van de witte bloedcellen bij het opruimen van vreemde indringers. 

2. Edelstenen;
-Turqois; geeft geluk, maakt tevreden, is goed voor de lever, bevordert daadkracht, helpt tegen opvliegers in de overgang.
-Tijgeroog; is goudachtig bruin. Een tijgeroog heeft een sterke genezende werking op het hoofd. Hij geneest migraine en andere sterke hoofdpijnen. Deze steen helpt mensen meer realiteitszin te krijgen. Geeft zelfvertrouwen en bevordert verantwoordelijkheidsgevoel. Beschermd tegen jaloezie en negatieve inlvoeden van anderen. Tegen astma, zenuwziektes zoals neuralgie(=zenuwontstekingen) en neuritus(=zenuwverkalking) kunnen door het dragen van een tijgeroog sterk verminderen en in sommige gevallen is het bewezen dat zij genezen, evenals spier ontstekingen. Bijzonder sterke eigenschappen heeft het tijgeroog op de botten en gewrichten.
-Amatist; deze paarse edelsteen geeft kalmte en innerlijke rust. Helpt tegen spanningshoofdpijnen en maagpijn. Bevordert bloedsomloop, ontspant nekspieren en schouderbladen, sterkt lever en ogen. Werkt uitstekend tegen leermoeilijkheden. Bevordert helderheid, bewustheid en het beoordelingsvermogen. Te gebruiken bij diverse huidaandoeningen.
-Maansteen; is wit met parelmoerachtige glanzen. Geldt van oudsher als de steen van de intuïtie, het gevoel en de vruchtbaarheid.
Goed voor; bijnieren, geslachtsorganen, slijmvliezen, bloeddoorstroming in de spieren, waterhuishouding. Helpt bij; cellulitis, zwaarlijvigheid, spierzwakte, chronische reuma, menopauzeproblemen.Heeft de eigenschap om opgedane kennis een etmaal vast te kunnen houden.Versterkt het geestelijk vermogen en het korte termijn geheugen.
-Jade; is goed voor; blaas, maag en ogen. Verlicht de laatste maanden van de zwangerschap en maakt de bevalling makkelijker.Tegen; gal-, gewrichts-, en knie-aandoeningen, maagontsteking (gastritis), nierontsteking, reuma. Helpt bij vermageren. Versterkt de nieren
Geeft; bescheidenheid, geluk bij kansspelen, kinderzegen, levensverlenging, moed, innerlijke rust, weldaad en wijsheid. Beschermd tegen; ongeluk en ongevallen
-Rozenkwarts; deze doorzichtig, roze edelsteen is de vruchtbaarheidssteen. Helpt bij bloedziekten, lever- en nierkwalen.Helpt bij; besluitenloosheid; maakt mild, maar beslist. Deze steen werkt kalmerend op hart. Wordt ook gebruikt bij verhard litteken-weefsel. Bevordert liefde en geestelijke groei, maakt creatief.Verzacht het gevoelsleven, geeft steun bij verdriet. Biedt bescherming bij grofheden en onheuse bejegening. Zeer geschikt voor kinderen.

3. Zilver;
Het zilver wordt met de hand gemaakt en heeft een mengsel met koper.

4. Natuurlijk materiaal;
Zoals hout en ceramiek.

5. Plastic;
Enkele grotere 'bling' kralen (bijvoorbeeld in de schelpenketting) zijn gemaakt van plastic. Door de combinaties valt dit echter niet op.

TASSEN
De tassen zijn gemaakt van de traditionele huipil (spreek uit; wie-piel. Het is de blouse van de Guatemalteekse vrouw). Elke streek heeft zijn eigen motieven en kleuren.

Al meer dan 3000 jaar weven Maya-vrouwen de meest ingewikkelde patronen op hun heupgetouw. Eén einde van het getouw wordt aan een boom of aan een deurstijl bevestigd en het andere wordt rond het middel van de vrouw gebonden. De weefster zit op haar knieën; balancerend met haar lichaam spant zij de draden van het weefgetouw. De meeste stoffen worden geweven uit katoen, ook al hebben de zijde en schapenwol die de Spanjaarden meebrachten, veel oorspronkelijke materialen vervangen. De Maya's hebben Europese vormen en elementen in hun klederdracht opgenomen. Toch zijn ook nu nog veel motieven van huipiles of vrouwenbloezen identiek aan afbeeldingen op muurschilderingen of beeldhouwwerk uit de prekoloniale tijd. Ook hier toont het creatieve talent zich in trouw aan de eigen traditie en telkens nieuwe creaties.
De traditionele motieven in de weefsel verwijzen naar de flora en de fauna, naar mythische personen en de rituele kalender. Het weefsel weerspiegelt de onveranderlijke tijd waaruit het ritme van het leven telkens nieuwe patronen weeft. Weven is heilig, omdat de weefster de goden zelf nabootst. Ook zij trekt al wevend de grenzen van de aarde. Zij richt het universum op en bezaait het met levende wezens, met landschappen vol kleur en beweging. Met haar draden trekt zij de baan die Vader Zon aflegt van Oost naar West; al wevend verbindt zij de vier hoeken van de aarde. Het weefgetouw is als het oppervlak van de aarde en tegelijkertijd een beeld van het lichaam met hoofd en benen. Een lichaam dat gevoed moet worden; de schering is de maag, de inslag het voedsel.
Weven is een kwestie van tellen en meten, zoals bij het bouwen van een huis, het aanleggen van een maïsveld of het ordenen van de zaden van de ts'ite'-boom die de toekomst voorspellen. Onafgebroken telt de weefster de bewegingen van haar handen die de wonderlijkste motieven doen ontstaan. Het gefluister van haar lippen lijkt een smeekbede, haar weefsel is een hartverwarmend woord vol emotie. Geen enkel weefsel is gelijk. Weven is een combinatie van traditie en vernieuwing, van scheppen en herscheppen. Wie weeft, volgt een partituur maar er is volop ruimte voor eigen virtuoze interpretaties. Een weefsel is een tekst die op talloze manieren kan worden gelezen en geduid.
Een huipil bevat in het subtiele spel van kleuren en motieven informatie over het ontstaan van een dorp, over de persoon van de weefster en haar sociale positie. Iedere vrouw weeft vanuit de kracht van eigen inspiratie een originele versie van dezelfde wereld die tegelijkertijd kosmos en lichaam is. Wie een huipil draagt, torst het hele universum en is beladen met alle symbolen die het ritme van het leven weerspiegelen. Wanneer een vrouw haar huipil aandoet, gaat zij met haar hoofd symbolisch door het middelpunt van de wereld en plaats zij zich in het centrum van de heilige ruimte. Een huipil is een atlas, een mythologisch archief met informatie over de krachten die de wereld regeren. Zelfs de eenvoudigste huipil is een geheimzinnig kosmogram. (bron; www.antenna.nl).